Äppelchutney med kanelfröknäcke



Nu så här i juletider så vill vi tipsa om det perfekta tilltugget på t ex. julbordet eller vid lite festligare tillfällen. Kanelfröknäcke och äppelchutney som du äter tillsammans med en skiva ost. Uppskattas av stora som små, vi åt själva typ nästan upp allt sist vi tillagade detta. Svårt att låta bli, det är så himla gott!


Ingredienser

Äppelchutney: (Ca 0,75 l)

5 kg valfria äpplen

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 gul chili

1 kanelstång

1 tsk ingefära

2 dl äppelcidervinäger

2,5 dl rårörsocker


Kanelfröknäcke: (Ca en plåt)

1 dl solrosfrön

1 dl pumpakärnor

1 dl sesamfrön

1 dl linfrön

0,5 dl chiafrön

1 dl majsmjöl

0,5 tsk salt

0,5 msk kanel (vi hade nog lite mer)

0,5 dl rapsolja

2 dl kokande vatten


Så här gör du

Äppelchutney:

1. Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar. Finhacka lök, vitlök och chili.

2. Häll äpplen, löken, vitlöken, chilin, ingefäran, kanelstången och äppelcidervinägern i en kastrull. Sjud kompotten på medelhög värme i ca 10 min.

3. Rör sedan ner sockret och fortsätt sjuda i 40 min till. Rör om lite då och då.

4. Häll upp äppelchutneyn i glasburkar och låt svalna innan den förvaras i kylen.

Äppelchutneyn är godast ju längre den får stå och håller sig i flera veckor.


Kanelfröknäcke:

1. Sätt ugnen på 150 grader och blanda sedan samman alla ingredienser och låt svälla i ca 10 minuter.

2. Förbered en plåt med bakplåtspapper. Häll sedan ut smeten på plåten ca 30x40cm. Skär sedan skåror efter önskad storlek för att sedan enklare kunna bryta loss knäckebrödet efter gräddningen.

3. Kör sedan in plåten i ugnen i ca 1 timme. Håll koll då det kan variera från ugn till ugn.

4. Låt svalna innan servering. Toppa gärna med lite extra kanel vid servering.

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2023 by  Emilia Carter. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now