Bakad sötpotatis med örtsmör, ajvar, avokado & vitlökssås


Vill ni ha världens bästa tips? Ugnsbaka en sötpotatis och proppa den sedan full med massa röror, såser osv, så mycket att det bara rinner ut sås från alla håll och kanter. Där har ni något av de godaste vi vet. I denna hade vi örtsmör eller dillsmör, ajvarröra med linser, mosad avokado, ännu mer ajvar och vitlökssås. Behöver vi berätta att det blev magiskt? Fritt fram att smaksätta smöret med dill eller persilja och gillar man inte det så går det utmärkt med ett enkelt vitlökssmör. Linserna är också valfritt, vi tillsatte dem för extra protein men det går utmärkt att utesluta eller köra bönor om så önskas.


Ingredienser: (2 port)

2 sötpotatisar

1 dl linser (valfri sort vi hade gröna)

0,5 grönsaksbuljongtärning

1 avokado

0,5 burk ajvar

0,5 gräddfil

Ca 2 nävar babyspenat

1 msk finhackad dill el persilja (valfritt)

2-3 msk smör

1 vitlöksklyfta

Salt


Så här gör du:


1. Börja med att slå på ugnen på 200 grader, lägg sedan potatisen i en ugnsform (gärna med bakplåtspapper) och nagga potatisarna. Tänk på att nagga dem på alla sidor. Ha sedan in dem i mitten av ugnen i ca 50 minuter - 1,5 timme. Detta beror helt på storlek så håll koll. Vi hade stora sötpotatisar och var tvungna att köra längre en 60 minuter. Det ska gå att köra potatisarna i mikron också.


2. Koka sedan linserna enligt förpackning och tillsätt en halv grönsaksbuljongtärning. Förbered därefter smöret genom att blanda smör, och en halv finriven vitlöksklyfta, en liten nypa salt och tillsätt finhackad dill eller persilja om så önskas.


3. När linserna har kokat färdigt ska dessa blandas ihop med 2-3 msk ajvar. Tillsätt lite mer om så önskas. Blanda om ordentligt.


4. Fixa iordning vitlökssåsen genom att blanda en halv gräddfil med en liten nypa salt och den andra halvan av vitlöksklyftan som du river i. Rör om ordentligt och låt stå i kylen till servering.


5. När potatisarna börjar bli klara (känn med en gaffel eller ta ut och känn ordentligt om du är osäker) kan du mosa avokadon med en gaffel. Servera sedan potatisarna på en bädd av babyspenat, ha i ört eller vitlökssmöret, sedan linsröran, en extra klick ajvar, mosad avokado och toppa med att ringla över vitlökssåsen. Om du gillar örter som oss kan du toppa med lite extra hackad dill eller persilja.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Slutar publicera här

Hej kära ni! Vi vill bara tala om att vi har beslutat oss för att sluta posta våra recept här på hemsidan då det varit alldeles för mycket krångel och krävt massa tid och energi. Vi har därför bestämt

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2023 by  Emilia Carter. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now