Gratinerad sötpotatis med limemarinerad halloumi & sparris


Den här rätten har blivit lite av en favorit när det kommer till lite festligare tillfällen. Den kräver lite tid eftersom sötpotatisen ska vara i ugnen i ca 45 minuter men det är den så värd. Under tiden potatisen är i ugnen förbereder du det andra. Här får du en rätt med så mycket olika smaker att du garanterat kommer vilja göra den snart igen.


Ingredienser: (4 port)

2 frp halloumi

1 lime

3 vitlöksklyftor

1 msk soja

2 sötpotatisar (om dem är stora ta annars 4 små)

Riven ost av valfri sort

2 dl creme fraiché (el Oatlys fraiche)

Olivolja

Grönkåll

Flingsalt

Svartpeppar

1 granatäpple

Sparris

2 msk balsamicovinäger

Parmesanost (Finns en utan löpe på Willys för den som önskar) Såhär gör du:

1. Slå på ugnen på 200 grader. Halvera sötpotatisen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med olivolja på snittytan först vänd sedan potatisen med skalet uppåt. Nagga skalet och pensla även det med olivolja. Baka potatisen i mitten av ugnen i 40 minuter.

2. Blanda ihop 2 dl crème fraiche & 1 dl riven ost, flingsalt och peppar. Låt sedan stå i kylen.

3. Under tiden potatisen är i ugnen, förbered marinaden till halloumin. Riv limeskal och pressa i saften i en skål. Pressa i 1 klyfta vitlök och 1 msk soja. Lägg halloumin och marinaden i en påse.

4. Förbered sparrisen genom att skära av stjälkarna, lägg dem i en ugnsform. Pressa 2 vitlöksklyftor och blanda med 2 msk olivolja. Häll sedan över vitlöksoljan över sparrisen och krydda med flingsalt och peppar.

5. Förbered 2 stekpannor med olivolja. Stek halloumin på medelhög värme tills den får en fin färg.

6. Ta ut sötpotatisen och vänd halvorna. Ställ då in sparrisen i ugnen, den ska vara inne i ca 5 min. Ta en gaffel och rör runt i potatisen så att den blir till mos. Var försiktig så att du inte har sönder skalet. Strö över riven ost och gratinera i ugnen tills osten har smält.

7. Börja steka på grönkål med olivolja och flingsalt. När osten smält på potatisen ta då ut den och lägg över crème fraîche-röran. Toppa med grönkål och granatäpple.

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2023 by  Emilia Carter. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now