Halloumipaj med spenat & timjan



Det är inte ofta vi lagar paj men efter att ha gjort den sjukt goda variant så kommer det lagas paj oftare. Pajen är super god med en sallad eller att bara servera som den är och ett stort plus är att den är väldigt fin att titta på.


Ingredienser: (Ca 5-6 bitar) Pajskal:

2 dl havregryn

3 dl valfritt mjöl

150 g smält smör

1 dl turkisk yoghurt el gräddfil

1-2 tsk örtsalt


Fyllningen:

3 ägg

3 dl valfri mjölk

1/2 purjolök

200 g halloumiost

ca 8 körsbärstomater

2 nävar babyspenat

Svartpeppar

Salt

Timjan (gärna färsk då den ska garneras med det också)


Så här gör du:

1. Börja med att slå på ugnen på 200 grader och förbered sedan pajskalet. Smält smöret och blanda under tiden ihop resterande ingredienser till skalet som står ovan. Ha i smöret och blanda ordentligt. Tillsätt lite mer mjöl om det känns för kladdigt.

2. Tryck sedan ut pajdegen i en ugnsform, gärna en form med löstagbara kanter (lägg gärna bakplåtspapper i botten av formen). Tryck ut degen jämnt och forma så den får en kant på några cm. Förgrädda sedan pajskalet långt ned i ugnen i ca 15 minuter.

3. Börja där efter med fyllningen genom att vispa ihop ägg och mjölk. Skiva sedan purjolök och riv halloumiosten (på grövsta sidan av rivjärnet), hacka babyspenaten och ha sedan i allt i fyllningen och rör om. Om du vill ha halloumin lite mer ”knaprig”, stek då snabbt på den rivna halloumin i en stekpanna innan du sedan har i det i fyllningen. Ha gärna i några nypor färsk timjan (torkad går också bra). Tänk på att inte använda all timjan om du har färsk då den gärna ska garneras med en del också. Tillsätt svartpeppar och några nypor salt och rör om ytterligare.

4. När pajskalet gräddat klart ta då ut det och låt svalna i någon minut. Ha sedan i fyllningen och jämna ut. Skiva tomaterna och lägg ovanpå som topping. Grädda pajen på 200 grader i mitten i ca 40 minuter.

5. Låt pajen svalna i 5 minuter innan du lossar på kanten och var försiktig så den inte går sönder. Toppa gärna med färsk timjan och servera med någon god sallad eller bara som den är.

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2023 by  Emilia Carter. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now