Indisk kitchari med linser



Kitchari är en indisk rätt som betyder blandning och sägs vara "detoxande" och vem gillar inte sådan mat som är bra för hälsan men samtidigt otroligt god, lättlagad och billig. Denna rätt har allt det och passar perfekt som lunch, middag och till och med i matlådan. Det bästa är också att man kan ha i lite vad man vill så här är det bara att slänga i de grönsaker man gillar. Och gillar du inte linser, varför inte ta bönor istället? Ja... Ni förstår nog. Receptet kommer här.


Ingredienser: (4 port)

3 dl linser (röda eller gula)

3 dl ris (helst basmati)

1 gul lök

2 morötter (mindre strl)

1 gul el röd paprika

12 dl vatten

3 tsk spiskummin

3 tsk gurkmeja

3 tsk malen vitlök

3 tsk malen ingefära

3 tsk malen koriander (valfritt)

2-3 tsk salt (salta efter behag)

Smör el olja till stekning

1 lime

Koriander


Så här gör du:

1. Finhacka alla grönsaker (det går bra att välja andra grönsaker också eller utesluta något man inte gillar) och lägg i en stekpanna med en klick smör (helst) men olja går också bra. Stek på medelhög värme i några minuter tills att blivit lite mjukt.

2. Ha sedan i allt vatten, linser, ris, grönsakerna, kryddor och salt i en stor kastrull. Rör om och pressa i lite limesaft från en halv lime.

3. Låt sedan koka på låg/medelhög värme under lock i ca 20 minuter tills allt blivit mjukt. Smaka sedan av och tillsätt mer salt vid behov, alternativt mer kryddor (vi älskar när det är kryddigt så vi tillsätter gärna lite extra).

4. Servera med lite mer lime och koriander. Toppa gärna med lite chiliflakes om du vill.

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2023 by  Emilia Carter. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now