Kryddig marockansk gryta med aubergine



Att testa nya maträtter är alltid roligt men också lite läskigt då man inte har den blekaste aning om hur det kommer bli och så var det med denna gryta men satan vad gott det blev! SÅ smakrikt och inte likt något annat. En härlig blandning av sött, syrligt och starkt. Vi serverade den med quinoa men det är så klart valfritt och sedan toppade vi med matyoghurt och givetvis mängder av koriander.


Ingredienser: (4 port)

1-2 aubergine (beroende på strl)

1 förp krossade tomater

1 msk äppelcidervinäger

0,5 citron (pressad)

1 msk tomatpuré

1 rödlök

3 vitlöksklyftor

1 dl apelsinjuice

1-1,5 dl vatten

1/3 tsk kardemumma

2 tsk paprikapulver

1 tsk spiskummin

1 tsk kanel

1 tsk chiliflakes

Rapsolja

Salt

Peppar

Servering:

Quinoa el ris

Koriander

Matyoghurt, turkisk yoghurt el crème fraiche


Så här gör du:

1. Börja med att skölja auberginen och skär den sedan 0,5-1 cm tjocka slantar som du sedan delar i fyra bitar. Lägg bitarna i en skål, salta och rör om. Låt stå i ca 30 min.

2. Börja hacka lök och vitlök. När 30 min har passerat krama då ur vattnet ur auberginen och fräs på det med löken och chiliflakes i en stekpanna med rapsolja.

3. När auberginen börjat få lite färg och löken mjuknat häll då i krossade tomater, tomatpuré, citronjuice, apelsinjuice, vinäger, vatten och alla kryddor. Glöm inte att salta och peppra också efter behag.

4. När du rört om ordentligt sänk då värmen till låg/medelhög värme. Låt gärna grytan koka i minst 15 minuter men gärna längre om tid finns. Börja koka quinoa eller ris under tiden.

5. Servera med en klick matyoghurt, turkisk yoghurt eller crème fraiche. Servera gärna med koriander eller salladslök.

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2023 by  Emilia Carter. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now