
Igår blev det en suuuuper god och saftig lasagne till middag med bl a zucchini, vitlök, basilika och toppat med MYCKET mozarella för därunder lika ett ihoplappat lager överkokta lasagneplattor som inte var så fagra att se på. Men det löste sig med lite andra ingredienser... Ja ibland (läs: ofta) klantar vi till det rejält i köket. Så för enkelheten, köp hellre färska plattor än okokta...
(Kan även tillägga att den vart desto godare dagen efter = bästa matlåde-maten)
Ingredienser:
9 lasagneplattor (helst färska)
2 zucchinin
2 morötter
1/2 gul lök
3 vitlök
2 mozarella
2 (á 390g) förp. krossade tomater med basilika
250 g ricotta
2 nävar spenat
1 ägg
1 kruka basilika
parmesanost
Såhär gör du:
1. Sätt ugnen på 180°. Smörj in din form med lite olja (vi hade en 30x22cm)
2. Vispa ihop ricottan och ägget så den blir jämn.
3. Förbered sedan grönsakerna och här får man välja fritt hur du vill ha dem utformade men vi valde att strimla morötterna i en mandolin, tärna zucchinin och finhacka gul löken.
4. Stek sedan på morötterna och löken i lite olja, tillsätt sedan pressad vitlök, grovt hackad basilika (0.5 krukan) och spenat. Låt steka på tills grönsakerna mjuknat. Mot slutet släng ner zucchinin och stek på hög värme i ca 2 min, salta efter smak.
5. Så då är det dags att sätta ihop lasagnen:
Lager 1: Krossade tomater -> Lasagneplattor ->1/2 ricottablandningen -> 1/2 stekta grönsaker -> 1/2 mozzarellan
Lager 2: Lasagneplattor -> Krossade tomater ->1/2 ricottablandningen -> 1/2 stekta grönsaker -> 1/2 mozzarellan
Topplagret: Lasagneplattor -> Krossade tomater -> Mozzarella -> Parmesan
6. In i ugnen i ca 30 min eller när osten är gyllenbrun. Efteråt - låt vila i ca 10 min och toppa sedan med resten av basilikan.