
Finns det något härligare än när man lagar något för första gången och det blir över förväntan gott? Alltså J*KLAR så god den här linsgrytan/soppan med kokosmjölk och sötpotatis blev! Vi vill bara bjussa er alla på den så ni förstår varför vi är så lyriska!
Ingredienser: Ca 3-4 portioner
1 normalstor sötpotatis
2 dl gröna linser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Ca 3 cm ingefära
1 burk kokosmjölk
2 grönsaksbuljongtärningar
1-2 nävar grönkål
1 tsk gurkmeja
1 tsk finmalen koriander
1 tsk spiskummin
0,5-1 tsk chiliflakes
Salt
Peppar
Olja
Lime (topping)
Koriander (topping)
Naanbröd (tillbehör)
Så här gör du:
1. Börja med att koka upp två grönsaksbuljongtärningar i en liter vatten. Ha sedan i en skvätt olja i en gryta/stor kastrull. Finhacka lök och vitlök och ha ner i grytan och stek på medelhög värme tills den blir mjuk.
2. Tillsätt alla kryddor och stek i någon minut, var försiktig så att de inte bränns. Riv ingefära och ha i den efter kryddorna.
3. Skala och skiva sötpotatisen i mindre tärningar och ha i sötpotatis och linser i grytan. Tillsätt sedan buljongen i grytan och låt koka upp.
4. När grytan kokat upp kan du sänka värmen något och sedan låta det småkoka i ca 25 minuter. Tillsätt även salt och peppar.
5. När 25 minuter gått så ska kokosmjölken och grönkålen i grytan. Grönkålen ska vara ganska finhackad och använd bara bladen. Låt koka i några minuter. Smaka av med mer salt och peppar eller andra kryddor om så önskas.
6. Servera gärna med naanbröd, extra chiliflakes, färsk koriander och lime.