Vegobullar i kokosmjölk med röd curry & mango


Att hitta ett recept där man kan kombinera Anammas formbara färs (som är magisk) och det asiatiska köket var en lycka. Denna rätt blev underbart god och har lagats flera gånger efter premiären. Så mycket smaker som hetta, sötma och sedan det fräscha från lime, det kan inte bli bättre. En solkar ny vardagsfavorit!


Ingredienser:(4 port)

500 g Anammas formbara färs

Salladslök (ca 2-3 st)

1 vitlöksklyfta

2 msk sesamolja

2 msk soja (japansk, kinesisk går bra men ta gärna lite mindre då)

2 schalottenlökar

2 paprikor (valfri färg)

Ca 3-4 cm ingefära

2-3 msk röd curry paste

2 förp kokosmjölk (400-500 ml)

1 tsk honung

Ris

Salt

Peppar

Olja


Topping:

1 kruka koriander

1 jalapeno

2-4 msk sesamfrön

4 dl mango (fryst)

1-2 lime


Så här gör du:

1. Börja med att tina färsen genom att låta den ligga framme under plastfolie eller dylikt. Tänk på att färsen behöver minst 45 minuter på sig att tina, gärna lite mer. Det gör inget om den är väldigt kall (nästan lite fryst) när du ska sätta igång, det är nästan bara bättre då vi upplever att den håller ihop bättre då.

2. När färsen har tinat, blanda då ihop färs, pressad vitlök, finhackad salladslök, några nypor salt, peppar och en liten skvätt soja. Blanda ordentligt och forma sedan till bullar i valfri storlek. Vi valde att göra dem lite större än "vanligt" och då räckte det med tre vegobullar/person.

3. Stek sedan på vegobullarna med lite olja på medelhög värme i en stekpanna. Se till att dem får en fin gyllenbryn färg på alla sidor. Vi stekte våra i ca 10-13 minuter då dem var ganska stora. Börja koka ris enligt förpackningen och påbörja steg 4.

4. Medan vegobullarna steks kan du börja finhacka schalottenlök, riv ingefära och strimla/skär paprika i önskad storlek. Ha sedan i allt i en annan stor stekpanna/gryta om du har annars väntar du bara tills du stekt klart vegobullarna och rengör pannan efteråt. Stek schalottenlök, ingefära och paprika på medelhög värme under omrörning i några minuter.

5. Tillsätt där efter curry paste och stek ytterligare 1-2 minuter under omrörning. Ha sedan i kokosmjölken, sesamolja, honung och soja. Rör om och låt puttra i några minuter. Smaka av med salt och tillsätt mer sesamolja, honung eller soja om så önskas. Lägg i vegobullarna och låt puttra i 2-3 minuter.

6. Tina mangon och skiva/hacka jalapeno (ta bort kärnorna om du är känslig för hetta). Blanda ihop dessa två i en liten skål med rivet skal från en halv lime samt saften från denna.

7. Servera sedan med ris, toppat med mango och jalapeno, koriander och sesamfrön. Servera även med fler limeklyftor om så önskas.


  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2023 by  Emilia Carter. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now